Discriminatie?

Gepubliceerd op 1 oktober 2020 om 16:50

Een kleine uitgever tipte mij om me aan te melden bij de Schrijverscentrale. Op deze manier kunnen scholen, bibliotheken of bedrijven mij opzoeken en boeken voor bijvoorbeeld een lezing of een workshop.

Ze werken nu met een pilot en iemand die zijn boeken uitgeeft in eigen beheer moet minimaal 700(!) exemplaren hebben verkocht. Daarnaast zijn er een hele rits van andere voorwaarden, die bijna niet te halen zijn als je een kleine doelgroep bediend (zoals mensen in het noorden).

Tenzij de schrijver betaald voor een externe beoordeling. Dan moet je wel 250 euro exclusief BTW betalen.

Heb je een boek uitgegeven bij een 'professionele uitgever', dan zijn er veel minder voorwaarden. Zo hoef je maar een boek uitgegeven te hebben in de afgelopen vijf jaar, ook al heb je geen drol verkocht.

Het is mij overigens onduidelijk of de Schrijverscentrale een vrijwilligersorganisatie is, maar ze hebben wel een ANBI-status: 'Om als culturele ANBI aangemerkt te worden moet de instelling voor minstens 90% actief zijn op cultureel gebied' (bron: de Belastingdienst).

Het staat ze dus helemaal vrij om bepaalde doelgroepen uit te sluiten om de kwaliteit te garanderen van de bezoeken van schrijvers. Maar ik vind de eisen voor mensen die in eigen beheer uitgeven wel erg hoog.

Stelt de Schrijverscentrale te hoge eisen aan auteurs?

Bekijk resultaten

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.