Op bezoek bij striptekenaar Eelco Koper

Gepubliceerd op 7 december 2021 om 19:12

Ontmoeting met Eelco, 7 maart 2021

 

Ik ontmoet Eelco in een dorpje in Groningen aan de grens met Friesland, dat met zijn kanaal en bruggetje mij doet denken aan het mooiste dorp van Nederland. Ik zie meteen waarom hij er woont, want de plek heeft een rust en natuur die je in de stad niet snel vindt.

Hij lacht als hij me binnenlaat, en biedt me een kop thee aan. Eelco verteld over zijn werk, en wat me opvalt is hoe vaak hij het heeft over plezier hebben en dat het leuk moet zijn. Eelco vindt alles aan zijn vak leuk: het tekenen, het schrijven, op beurzen staan en zelfs de marketing.

Net zoals elke jongen die ervan droom om striptekenaar te worden is Eelco gewoon begonnen met tekenen en dat is zijn opleiding geweest. Ook het inkten heeft hij op deze manier geleerd. Door te doen heeft hij dingen ontdekt die zijn werk makkelijker maken, zoals het uitvergroten van zijn eerste schetsen van A4 naar A3-formaat.

Met plezier legt hij mij zijn leerproces uit en het belang van consequent kleur toepassen in opeenvolgende pagina's. Het is alsof ik een masterclass krijg van een doorgewinterde striptekenaar.

Ik vind zijn gastvrijheid opvallend. Het maakt hem niet zoveel uit of ik voor het Dagblad van het Noorden werk of dat ik gewone jongen uit de stad ben die net als hem ook met een webcomic begonnen is.

Meer dan twintig jaar geleden begon Eelco met het publiceren van zijn eigen strip 'Powerbeast'. Daarna heeft een anthologie uitgegeven met de naam 'Superhelden', een verwijzing naar de Marvel anthologie van de Nederlandse uitgever Junior Press met dezelfde titel.

Maar in plaats van de Amerikaanse superhelden konden striplezers genieten van o.a. Casper en Hobbes, twee andere striphelden die het eigen land lang heeft moeten missen.

Vervolgens kwam Eelco met 'Superhero Daycare', een strip van Nederlandse bodem in de Amerikaanse stijl. Met superhelden. Maar wel met een vleugje Hollandse humor, omdat dit beter bij de Nederlandse markt ligt. 

'Superhero Daycare' is inmiddels geëindigd, maar 'Powerbeast' bestaat nog steeds. Tegenwoordig verblijft deze bijzondere held bij de X-mannen, een groepje superhelden die in Amerika een eigen comic heeft en ook lang in Nederland uitgegeven is.

De nieuwe 'Powerbeast'-serie heeft de kleuren van de 'X-men'-strip uit de jaren zeventig en is ook qua lay-out hetzelfde als die tijd (3 stroken die meestal uit een of twee 'plaatjes' bestaan). Zelfs een schilderij dat voorkomt in de Amerikaanse comic is in de nieuwste uitgave van 'Powerbeast' te zien.

Toch zijn er ook dingen anders. Zo blijft 'Powerbeast' niet altijd trouw in de kaders van de strip en springt hij af en toe eruit. Deze techniek zou pas jaren later veelvoudig toegepast worden. 

Eelco's stijl herinnert mij aan Skottie Young, een Amerikaanse striptekenaar die strips en soms covers tekent voor Marvel. Maar in plaats van schattige poppetjes, tekent Eelco volwassen personages waarbij bloed niet wordt geschuwd.

Op dit moment werkt hij aan het nieuwste nummer van Powerbeast: 'Powerbeast 2.5'. De 2.5 verwijst naar het vijfentwintigjarige bestaan van de titelheld.

 

Wil je meer weten over Eelco's werk? Volg hem dan op Facebook of Instagram waar hij regelmatig grappige strips post.

Over mij

Mijn naam is Pascal Gorter. Sinds ik een kleine jongen was, schrijf ik en teken ik. Mijn inspiratiebronnen waren de populaire Marvel Comics. Maar wat ik miste in die verhalen was diepgang. Actuele thema's die speelden in de maatschappij werden wel aangehaald, maar er werd bijna niets mee gedaan. Dat vind ik jammer. Door verhalen te schrijven hoop ik mensen iets te leren of anders naar de wereld te laten kijken.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.