Gratis SF-stripverhaal (geinspireerd door Moebius)

Gepubliceerd op 14 maart 2022 om 17:17

In de zomer van 2017 werkte ik samen met Nelson Wagenaar (Neoflox) aan een webcomic. Na het zien van een tekening van Nelson op Instagram ontstond bij mij het idee voor een verhaal. We spraken af bij hem thuis en al snel hadden we een plot, die ik uitwerkte in een scenario (inclusief storyboard) van 3 pagina's. Ik liet me daarbij inspireren door het verhaal 'Arzach' van de Franse striptekenaar Moebius over een mysterieuze held die op een pterodactylus (een vliegend dinosaurusachtig wezen) de wereld rondreisde.

Arzach was een revolutie in de jaren zeventig toen het gepubliceerd werd in het underground magazine Métal Hurlant. Het verhaal had geen dialogen en bestond uit meerdere delen die op verschillende manieren door de lezer kon worden opgevat. En dat was precies het effect dat ik wilde bereiken met het titelloze project dat ik samen met Nelson maakte.

Zowel Nelson en ik waren enthousiast over het script, maar omdat ik vond dat er te weinig obstakels in het verhaal waren die de held moest overwinnen, besloot ik in overleg met Nelson scènes toe te voegen. En ook Nelson kreeg door mijn plot allerlei ideeën, zoals hele gave animaties die hij toevoegde op Instagram.

Overigens kun je je ook afvragen of dit verhaal een 'strip' is. Want als je interactie toevoegt bij een strip (zoals ik deed bij de interactieve versie van Joris) en filmpjes is het dan nog een strip? Of heel iets anders? Vragen die ik als schrijver en stripmaker erg interessant vind.

Helaas is het verhaal nooit afgekomen, en bestaat het alleen uit een serie losse plaatjes en animaties. Wat best ironisch is, want het was nooit de bedoeling geweest om de betekenis van deze strip aan de lezer uit te spellen. Net als Arzach moet de lezer de gaten in dit beeldverhaal invullen. Wat dat betreft kun je het project (gedeeltelijk) geslaagd noemen. 

 

Hieronder kun je het storyboard vinden van het eerste deel van dit verhaal. Laat ons weten wat je ervan vindt!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.